Kreikan Suomi-Koulu Kreikan Suomi-Koulu Kreikan Suomi-Koulu

ATEENAN SEUDUN SUOMI-KOULU

Ajankohtaista

Esittely

   

Historia

   

Toiminta-ajatus

Lukukausi

Opettajat - puheenjohtaja

Kirjasto

Linkit

Arkisto

Yhteystiedot

Oppilaiden nettilehti

KOULUN ALKUVAIHEET1990-luvun alussa Maria Kratzin johdolla kokoontuivat äidit, vauvat ja pienet lapset joka toinen torstai Pireuksen Skandinaaviselle kirkolle ”Äiti-lapsi kerhoon”. Filosofian maisteri (lastentarhan-, perus-, musiikin- ja musiikkileikkikoulun) opettaja Jukka Mäen tultua Kreikkaan 1992 aloitti myös pastori Kokon lämpimästi kannattama ”Muskari” (musiikkileikkikoulu) toimintansa. Se oli tarkoitettu pienille lapsille ja odottaville äideille. Suositun muskarivuoden toiminnan jälkeen kehittyi idea perustaa myös Suomi-koulu Pireukseen.

PERUSTAVA KOKOUS 20.2.1994
Aluksi Jukan apuna pienten lasten opettajana toimi Maria Kratz. Kannatusyhdistys, joka itse asiassa oli myös vanhempainyhdistys perustettiin kuten säännöissä edellytettiin.

RETKET JA ERIKOISTOIMINNAT 1992-1997
Jukan koulu ja muskari toimivat lauantaisin. Koulutoiminnan lisäksi tehtiin useita retkiä esim. Nafplioniin (1992), lelumuseoon Plakassa 1995, Kesarianiin (1997). Urheilupäivä pidettiin Rauhan ja Ystävyyden stadionilla 1996. Vuonna 1996 koulu osallistui Emigrantti-lehden kirjoituskilpailuun ja kaksi koulun lapsista sai palkinnot. Omat koulupaidat hankittiin keväällä 1997. Niiden logon suunnitteli Maija Aspholm, suomikoululaisen äiti.

SIJAISET 1997
Jukka lähti väitöskirjan valmistelun vuoksi vuodeksi Suomeen syksyllä 1997 ja pyysi sijaisiksi Terhi Heikkisen ja Tarja Mykkänen-Vassilopouloksen.
Samana vuonna Suomi täytti 80 vuotta, joten itsenäisyyttä juhlittiin tavallista näyttävämmin suurlähetystön järjestämässä tilaisuudessa Inter-Continentalissa, jossa myös suomikoululaiset esiintyivät.

Jukka palasi takaisin Ateenaan v. 1998 opettamaan koululaisia ja pitämään lasten musiikkihetkeä. Tarja jatkoi pienten askartelun ja eskarin vetämistä.

RETKET JA ERIKOISOHJELMAT 1998-2004
Vuoden 1998 jouluna saatiin koulun joulujuhlaan esiintymään Suomesta NUKKETEATTERI Vihreä Omena ja keväällä käytiin Ursulan SAVIPAJAlla taiteilemassa.

Ateenan instituutin tiloissa järjestettiin 15.12.2000 LASTEN PIIRUSTUSNÄYTTELY aiheina Kalevala ja kreikkalainen taru Argonauteista. Osallistujina oli kreikkalaisia ja suomalaisia koululaisia sekä suomikoululaisiamme. Näyttely pystytettiin myöhemmin myös Turkuun. Kaikki lapset palkittiin kirjapalkinnoilla. Samana kouluvuonna pidettiin myös suosittu TIETOKONEPÄIVÄ ja vierailtiin Spatan ELÄINTARHAssa.
Joensuun yliopiston Risto Aikonen vieraili kertomassa ORTODOKSISUUDESTA Suomessa. Kevätjuhliin saimme esiintymään Mynämäen NUORISOPUHALLINORKESTERI Toivo Lankisen johdolla.
Jukka Mäen siirryttyä kokonaan sukkuloimaan Suomen ja Kreikan välille muihin moninaisiin työtehtäviinsä jäi kaikkien luokkien opetus vakinaisesti Tarjalle.

Opettaja osallistui Thessalonikin Kreikan Suomi-koulujen viikonloppukokoukseen vuonna 2002 ja järjesti, että sillä aikaa koululla pidettiin KUVAAMATAITOPÄIVÄ, jota veti asiaan erikoistunut opettajaharjoittelija Mari Jarva Suomesta.

Kevään 2003 kevätjuhlat vietettiin retkeilemällä EGINAN SAARELLA luonnonvaraisten eläinten hoitokeskuksessa ja vesipuistossa. Retki oli niin onnistunut, että päätettiin jatkossakin retkeillä juhlien sijaan.

Syksyllä koululla oli mukana opettajaharjoittelijoita Savonlinnasta, jotka pitivät musiikkihetkiä ja joskus myös harjoittelutunteja. Joulujuhlaan tehtiin yhdessä oppilaiden kanssa oma näytelmä, jossa jokainen lapsi esiintyi. Näytelmä sisälsi lauluja, leikkejä ja runoja ja huipentui joulupukin saapumiseen. Ja kuten joka joulu syötiin riisipuuroa ja muita äitien valmistamia herkkuja.

Kevätlukukaudella 2004 suomikoululaiset vierailivat yksityisessä olympia-aheisessa NÄYTTELYssä (Foundation of the Hellenic World). Näyttelytiloissa lapset saivat myös askarrella. Opettaja oli osallistumassa Kreetalla Kreikan Suomi-koulujen kokoukseen.

Koululla vierailivat suurlähettiläs OLE NORRBACK vaimoineen ja opetusministeriöstä kansliapäällikkö MARKKU LINNA ja hallintojohtaja HÅKAN MATTLIN, mukana oli myös metropoliitta AMBROSIUS. Suurlähettiläs pistäytyi toisenkin kerran Ateenan Pedagogisen Instituutin professorin ja vaimonsa kanssa tutustumassa Suomi-koulun toimintaan.

OLYMPIAVUONNA
Suomi-koulu osallistui olympia-aiheiseen PIIRUSTUSKILPAILUun, jonka näyttely ja gaalajuhla olivat kesäkuussa 2004. Muina osallistujina olivat japanilaiset, amerikkalaiset, saksalaiset, ranskalaiset ym. vastaavat Kreikassa toimivat ulkomaalaiset koulut. Pireuksen suomikoululaisista kaksi palkittiin olympia-aiheisella mitalilla ja kunniakirjalla.

Isoimmat koululaiset tekivät keväällä Pireuksen Suomi-koulun seinälehtiä pienenä harjoitteluna varsinaista juhlalehteä varten. Aineistoa juhlalehteen kertyi useammilta vuosilta: omat Aisopoksen satumme, haastatteluja, piirustuksia, mielipidekirjoituksia, valokuvia jne., jotka opettaja kokosi lehdeksi. Värillinen 16-sivuinen JUHLALEHTI ilmestyi koulun 10-VUOTISJUHLAvuoden kunniaksi syksyllä. Suomi-koulun äideistä Hanna Kylmänen vastasi lehden tulostamisesta ja siitä aiheutuneista kustannuksista.
Koulun päättymistä vietettiin VOULAn rannalla uiden ja ruskettuen.

Kesällä saimme suruviestin Suomesta. Koulun perustaja Jukka Mäki oli menehtynyt äkilliseen sairauskohtaukseen.

Ateenan 2004 olympialaisten ja paralympialaisten vuoksi koulut alkoivat myöhemmin kuin tavallisesti. Paralympialaisten vuoksi myös Skandinaavinen kirkko toimi kisavieraiden kahvilana, joten suomikoululaiset äiteineen ja isineen lähtivät BUSSIRETKELLE RATSUTILALLE, jossa juostiin Cooperin testiä, pelattiin pingistä, jalkapalloa, tennistä, uitiin uima-altaassa, ratsastettiin, patikoitiin ja syötiin yhdessä. Retkelle innostui tulemaan mukaan muitakin suomalaisyhteisön jäseniä.

Suomen Tasavallan PRESIDENTTI TARJA HALONEN lähetti KIITOSKIRJEen juhlalehdestä ja muisteli olympiavierailuaan.

Joulujuhlat vietettiin perinteiseen tapaan ja 18.12.04 Pireuksen suomikoululaiset olivat mukana EUROOPAN LASTEN JOULU –tapahtumassa. Tapahtumaan osallistui EU-maiden lapsia. Jokainen maa esitti ohjelmaa ja toi jouluherkkuja muitten maisteltavaksi. Pireuslaiset esittivät tonttutanssin ja tarjoilivat pipareita. Lisäksi tilaisuudessa oli kunkin maan joulukirjojen näyttely.

VUOSI 2005
Kevätretki.
Muskari ja musiikinopetus alkoivat koulutuntien lisänä syyskaudella. Joulujuhlassa lapset esiintyivät, äidit tarjosivat herkkuja ja joulupukki vieraili lahjoineen.

VUOSI 2006
KREIKAN JA KYPROKSEN SUOMI-KOULUJEN HELMIKUUN KOKOUS ATEENASSA
Koululaiset äiteineen kävivät lasten museossa. Museossa lapsilla oli mahdollisuus osallistua askartelemalla.

Tulosta tämä sivu / Print this page

© Ateenan seudun Suomi-koulu
Palvelun tarjoaa Opintoverkko Oy:n www-sivupalvelu.
Tekninen toteutus Tuomo-Media, 2002-2003